Моят бележник

Полезно

Наем или Покупка с кредит

Наем или Покупка с кредит - Анализирайки най-добрият вариант


Дали е по-добре да живеем под наем или да закупим жилище с кредит? Това е въпрос, който много от нас си задават в определен момент от живота си. Това не е въпрос с лесен отговор, зависи от много аспекти на живота ни - финансово състояние, семейно положение, начин на живот и др. Това е решение, което ще определи в голяма степен плановете ни за години напред.

 

Обикновено хората, възприемат покупката на жилище като инвестиция в бъдешето, по – голяма сигурност и спокойствие, но вземайки толкова важно решение трябва да  разгледат както плюсовете, така и минусите.

Притежаването на дом дава стабилност и сигурност, освобождава ни от необходимостта да се съобразяваме с наемодатели, знаем, че влагайки пари за ремонт и усъвършенстване на жилището го правим за своето бъдеще.

Същевременно трябва да се вземе в предвид, че покупката на имот трябва да е съобразена с начина ни на живот, финансовото състояние, трудовата стабилност.

В някои случаи, разходите, които води покупката на жилище с кредит, може да бъдат по-големи от финансовите възможности.

Някои от тези разходи включват: ипотеки, данъци, поддръжка и застраховка. Все пак, това не означава, че притежаването на дом не е добър финансов ход, много често това може да бъде най-доброто финансово решение. В много случаи месечната наемна вноска може да е равнозначна на месечната вноска за изплащане на ипотечния кредит. За повечето хора, решението за закупуване на жилище изисква много консултации и финансова преоценка. Когато се обмисля взимането на такава финансова стъпка, първо трябва да си отговорите на въпросите:

Колко сигурни са доходите Ви? и Покупката на жилище дългосрочна инвестиция ли е?

За хората с постоянна трудова заетост, размерът на доходите, заема важна роля при взимането на решение. Причината е, че  не е желателно да се добавя допълнително напрежение върху финансовите възможности, особено в случай, че изплащането на кредит ги надхвърля.

Ако се обмисля закупуване на жилище без постоянен доход, трябва да се анализират прогнозните годишни приходи и разходи, свързани с покупката с кредит, за да се разбере дали това е подходящ финансов ход.

Регионалната мобилност също оказва влияние. Времето, което планирате да прекарате в дадено населено място играе важна роля при взимането на решение за покупка. Ако сте назначени за кратък период в даден град и след това планирате да се преместите в друго населено място, не можете да реализирате възвращаемост от инвестицията. В този случай за Вас по- подходящ е варианта за наемане на жилище. Важно да се разбере, че покупката на имот не е инвестиция, която води до бърза възвращаемост.

Както вече споменахме по-рано, въпросът наем или покупка с кредит не е с ясни и точно фиксирани отговори. По тази причина най-добре е да се претеглят плюсовете и минусите, в зависимост от индивидуалната ситуация.

Притежаването на дом, носи много плюсове. Някои от тях са, че собственикът може да  изгради собствен капитал от дома си, от което наемателя няма как да се възползва. Собственото жилище носи и по- голяма сигурност, тъй като при наемане, винаги съществува риск от прекратяване на договора и принудително освобождаване на имота. В България битува мнение, че всеки трябва да живее в собствено жилище, това носи на собственика, гордост и удовлетворение.

От своя страна притежаването на дом идва с повече разходи от гледна точка на поддръжката, без да забравяме, цената за закупуване.

Притежаването на жилище, носи и риска цените на жилищата да намалеят с течение на времето. Това е нещо, което не се отразява пряко на наемателя, или ако се отрази, може да е в положителен аспект с намаляване на наема.

При наемането на дом, недостатък е, че е много трудно обзавеждането и атмосферата на дома да задоволят напълно желанията  ни, а често наемодателите не желаят да правят промени в имота си.  Също така дома не генерира никаква финансова печалба за наемателя, а в действителност само носи месечен разход.

В най общия случай:

-          Ако живеете под наем, при наемна цена по- ниска от средната за пазара, не възнамерявате да живеете дълго в имота и нямате сигурни трудови доходи, които биха Ви позволили редовното изплащане на ипотечен кредит, за Вас по- подходящ вариант е наемането на жилище.

-          Ако се стремите към по – голяма сигурност и спокойствие, желаете да инвестирате в бъдешето, без да се съобразявате с наемодатели, имате постоянна трудова заетост и планирате да прекарате в даденото населено място дълго време, за Вас по- подходящ вариант е покупката на жилище с кредит.

 Както знаем, всеки случай е индивидуален, затова Ви предлагаме да се обърнете за съвет към брокерите на Валер ЕООД. Те ще Ви дадат своето мнение на база параметрите което има зададете, ще Ви осведомят за нивата на наемните и продажните цени за интересуващите Ви обекти.

Запознайте се с екипа ни и изберете своя брокер.